Vies Verdes #PelClima col·labora en la descarbonització del territori/Vías Verdes #PorElClima colabora en la descarbonización del territorio
Una via verda més neta
Un estiu marcat per la lenta sortida de la pandèmia fa que enguany majoritàriament elegim destinacions turístiques d'interior i, en molts casos, de muntanya. Això ens obliga a prestar una atenció especial a l'impacte que el nostre oci té en l'entorn.
Aquesta és una de les raons per les quals s'està desenvolupant un projecte que cerca, com a objectiu final, evitar l'abandó de residus en una via verda: la d'Olot-Girona. Es tracta d'un preciós espai natural d'esbarjo, passeig i esport per a moltíssimes persones que incrementarà la seva activitat durant la temporada estival.
Actuant en el territori amb causes i conseqüències
Gràcies a la col·laboració de la Diputació de Girona amb onze ajuntaments implicats en la via verda Olot-Girona, i a través del paper mediador de Coca-Cola, s'ha posat en marxa una iniciativa per garantir la gestió adequada dels residus en aquest territori. Això implica, d'una banda, la col·locació, per part de Coca-Cola, de trenta-sis contenidors amb separació de residus repartits en els onze municipis gironins (podeu veure'n la ubicació a la pàgina de Vies Verdes Girona). D'aquesta manera, els usuaris que recorren aquesta senda a peu o amb bicicleta podran dipositar les deixalles en el lloc adequat, possibilitar-ne el reciclatge posterior i que tinguin una nova vida útil. Es facilita així el procés d'economia circular, ja que es té en compte tot el cicle de vida dels productes, inclosa la seva reconversió en una nova matèria primera.
D'altra banda, aquesta proposta ofereix un servei al turista que recorre la via, que sol tenir un perfil de persona respectuosa amb el medi ambient.
El compromís dels hostalers
L'hostaleria té un paper fonamental en la neteja de qualsevol via verda i en la separació correcta dels residus que generen el mateix sector i la clientela que acudeix als establiments. En el cas de la via verda Olot-Girona, el seu compromís amb el territori els ha portat a fer un pas endavant en adherir-se a Hostelería #PorElClima. Com a resultat, ja són quaranta-set els locals que s'han sumat a aquesta plataforma. En els seus perfils, expliquen quines mesures tenen posades en marxa contra el canvi climàtic i les accions per rebaixar les seves emissions de CO2 i generar menys contaminació a l'atmosfera.
Hostelería #PorElClima en la via verda Olot-Girona
L'hostaleria d'aquesta via verda es caracteritza pel fet de tenir una alta consciència ambiental a causa del privilegiat espai natural en el qual se situa. D'aquí ve que pràcticament el cent per cent dels establiments tinguin col·locats sistemes d'estalvi d'aigua i en facin manteniments continuats per evitar pèrdues. Tots compten amb llums LED, amb l'estalvi econòmic que suposa i la reducció d'emissions associada que comporta aquesta decisió, i també faciliten als clients la possibilitat de moure's de manera més sostenible per arribar al seu local. A més, tots reciclen per separat paper i cartó, vidre, envasos, bombetes i residus orgànics.
Una Vía Verde más limpia
Un verano marcado por la lenta salida de la pandemia hace que la elección de nuestros destinos turísticos este año sean, en una gran mayoría, de interior y, en muchos casos, de monte. Ello nos obliga a prestar una especial atención al impacto que nuestro ocio tiene en el entorno.
Esta es una de las razones por las que se está desarrollando un proyecto que, como objetivo final, busca evitar el abandono de residuos en una vía verde: la de Olot-Girona. Se trata de un precioso espacio natural de recreo, paseo y deporte para muchísimas personas que verá su actividad incrementada durante la temporada estival.
Actuando en el territorio con causas y consecuencias
Gracias a la colaboración de la Diputació de Girona con 11 ayuntamientos implicados en la Vía Verde Olot-Girona, y a través del papel mediador de Coca-Cola, se ha puesto en marcha una iniciativa para garantizar la adecuada gestión de los residuos en este territorio. Esto implica, por un lado, la colocación, por parte de Coca-Cola, de papeleras en 23 establecimientos de la zona y de 9 contenedores con separación de residuos (puedes ver la ubicación de los contenedores en la página de Vies Verdes Girona). De este modo, el público que recorre esta senda a pie o en bicicleta podrá depositar sus restos en el lugar adecuado, de modo que se posibilite su posterior reciclado y tengan una nueva vida útil. Se facilita así el proceso de la economía circular al prestar atención a todo el ciclo de vida de los productos, incluida su reconversión en una nueva materia prima.
Por otro lado, esta propuesta ofrece un servicio al turista que recorre la vía, que suele tener un perfil de persona respetuosa con el medio ambiente.
El compromiso de los hosteleros
La hostelería juega un papel fundamental en la limpieza de cualquier vía verde y en la correcta separación de los residuos que genera el propio sector y la clientela que acude a los establecimientos. En el caso de la Vía Verde Olot-Girona, su compromiso con el territorio les ha llevado a dar un paso adelante al adherirse a Hostelería #PorElClima. Como resultado, ya son 47 los locales que se han sumado a esta plataforma. En sus perfiles, cuentan qué medidas tienen puestas en marcha contra el cambio climático y sus acciones para rebajar sus emisiones de CO2 y generar menos contaminación a la atmósfera.
Hostelería #PorElClima en la Vía Verde Olot-Girona
La hostelería de esta vía verde se caracteriza, debido al privilegiado espacio natural en el que se ubica, por tener una alta conciencia ambiental. De ahí que prácticamente el 100% de los establecimientos tengan colocados sistemas de ahorro de agua y hagan mantenimientos continuados para evitar pérdidas. Todos ellos cuentan ya con luces LED, con el ahorro económico que supone y la reducción de emisiones asociada que conlleva esta decisión, y también facilitan al público la posibilidad de una movilidad más sostenible para llegar a su local. Además, todos reciclan por separado papel y cartón, vidrio, envases, bombillas y residuos orgánicos.
La puesta en marcha de esta acción de mejora de la gestión de los residuos en la zona tendrá como consecuencia la mayor limpieza de los espacios que se recorren en la vía, el aprovechamiento de esos residuos para darles una segunda vida y la rebaja de emisiones de CO2 que acompaña a los procesos bien gestionados.
Más información
La hostelería de la vía Olot-Girona se suma a Vies Verdes #PelClima